Hvordan holde ut som instruktør i kondisjon og koreografi over tid?

inspartum akademi
mars 5, 2024

Som gruppeinstruktør forventes det ofte at du skal bringe energi, motivasjon og nytenkning til hver eneste gruppetime, men hva skjer når motivasjonen uteblir og kreativiteten synes å ha tatt en ufrivillig ferie? Å holde seg engasjert, inspirert og kreativ over tid er en utfordring mange gruppeinstruktører kan kjenne på til tider, spesielt når det kommer til kondisjon- og koreografitimer.

I dette blogginnlegget skal jeg prøve å skrive litt om hvordan jeg personlig prøver å vedlikeholde og øke kreativiteten og energien over tid. Så håper jeg at du finner innlegget nyttig og kanskje får litt inspirasjon og nye strategier til å holde på lidenskapen for kondisjon- og koreografitimer.

Først tenkte jeg og kort introdusere meg selv, så dere får en liten forståelse for hvem som sitter og skriver dette. Mitt navn er Ragnhild, trønder, 34 år og jeg har jobbet som gruppeinstruktør siden 2011. Jeg har en bachelor i idrett, fysisk aktivitet og helse og har jobbet fast ved treningssenter, i flere roller, i mange år. Jeg kan ha det meste av gruppetimer, men det jeg definitivt syns er morsomst er kondisjons- og koreografitimer! Akkurat nå er jeg gruppeinstruktør hos storstua til 3T-treningssenter i Trondheim, 3T-Rosten. Så vil jeg også nevne at jeg i tillegg jobber som grafisk designer, så dette med å være kreativ er en stor del av min hverdag – så jeg har litt erfaring på det feltet.

Oppsøk utdanning og faglig påfyll!
Det første jeg vil skrive om er viktigheten av å søke ny (og gammel) kunnskap i form av utdanning, kurs, conventions og workshops. Jeg prøver alltid å fornye meg selv og tenker at jeg aldri er utlært. Spesielt det siste er jeg veldig opptatt av. Da jeg for noen år siden bestemte meg for å ta et nytt kurs i hvordan bygge avansert koreografi fikk jeg høre: «Hvorfor skal du det? Det kan du jo!» Der og da var jeg på bunn både kreativt og motivasjonsmessig. I tillegg var jeg den eneste som kjørte danceaerobic på senteret jeg jobbet på og trengte sårt ny input. Derfor meldte jeg meg på kurs i avansert koreografi i regi av inspartum (som jeg hadde fra før, men det var en del år siden), og jeg lærte faktisk noe nytt. Jeg fikk frisket opp kunnskapen jeg allerede hadde, jeg fikk ny input fra dyktige kursholdere og jeg fikk omgås andre gruppeinstruktører som søkte samme kunnskap.

Delta på conventions!
Det å hente inspirasjon og kunnskap fra andre gruppeinstruktører er enda en viktig faktor som er med på å holde kreativiteten oppe. Det er få ganger jeg er så motivert og kreativ som etter conventions for eksempel. Her er jeg ekstra heldig som har en arbeidsgiver som 3T, som arrangerer egen inspirasjonshelg for ansatte (3T-Inspera) og har egen convention (Master Mania). Men, selv om conventions er kult og euforisk er det ikke alltid man trenger å dra så langt for å hente inspirasjon. En av de viktigste faktorene som holder meg inspirert er samarbeid mellom instruktører i egen kjede eller på eget senter eller venner som er instruktører. Det å møtes og «nerde» gruppetrening en lørdags formiddag kan være gull verdt for både kreativiteten og motivasjonen.

Arranger interne kurs, workshops eller et uhøytidelig møte med noen kollegaer!
Jeg tenker og at en fin kilde til inspirasjon og kreativitet er å kjøre lavterskel workshops innad på senteret, som ikke trenger all verdens organisering. Kun en ledig sal og noen gode kollegaer. Ofte sitter vi på mye kunnskap selv, og jeg tror det er mye å hente ved å dele den med våre kolleger. Det finnes så mange fordeler med å dele erfaringer, øvelser og koreografier for å holde innholdet friskt og innovativt.

Dra på andre sine gruppetimer!
En annen inspirasjonskilde som er lett tilgjengelig er å gå på andre instruktører sine gruppetimer. Dette er jeg selv veldig dårlig på, rett og slett fordi jeg tilbringer så mye tid i gruppetreningssalen i forbindelse med egne timer. Men, jeg prøver alltid å sette av litt tid i løpet av måneden der jeg skal gå på andre sine timer i tillegg, spesielt i perioder hvor jeg føler kreativiteten uteblir.

Bruk internett og sosiale medier!
Jeg vil og minne om, i disse digitale tider (og spesielt etter korona), at det er mye å hente online. Selv er jeg en flittig bruker av Instagram, TikTok, YouTube (mye diverse her, men med de rette søkeordene, GULL) og Fitnesschool TV for å hente ny inspirasjon. Sistnevnte må man betale for, men for et fantastisk verktøy. Her kunne jeg sikkert ha nevnt mange flere plattformer, gjerne del hvis du har noen du synes er verdt å nevne.

Sett deg mål og ta ansvar for egen utvikling!
Personlig drives jeg av å ha et mål og jobbe mot. Det å sette seg spesifikke, utfordrende, men oppnåelige mål, spesielt de som bidrar til personlig utvikling, kan være med på å øke motivasjonen. Enten det er å mestre en ny ferdighet, oppnå sertifisering eller utvikle en ny koreografi innen en fastsatt deadline.

Spør om feedback fra en leder eller god kollega!
Feedback er og en god kilde til å fostre kreativitet og motivasjon. Da jeg jobbet på Toten treningssenter Gjøvik (nå MOVA) hadde vi en uskreven regel om at hvis du som instruktør var med som deltager på en annens instruktør sin time, så skulle du gi en form for tilbakemelding etterpå (konstruktiv så klart). Jeg elsket det! Dette kan gi verdifull innsikt som kan brukes til å finjustere og videreutvikle gruppetimen din, både kreativt og kvalitetsmessig.

Bruk instruktør-katalogen din!
Et siste tips jeg har, som jeg gjør når jeg føler meg uinspirert og kreativiteten uteblir, er å finne tilbake til gamle «suksess-koreografier». Da henter jeg fram noen av de eldre aerobic-CDene, som får fram gåsehuden og kjører en good times-time. For HUSK! Man må ikke alltid finne opp kruttet på nytt.

Trenger du kanskje en liten pause?
Det å være gruppeinstruktør krever en god del egeninteresse og -innsats. Livet går i faser og kanskje trenger man en pause rett og slett? Jeg har hatt noen ufrivillige pauser fra gruppetrening i form av skader og den ganske kjente koronapandemien. Under disse periodene har jeg virkelig fått kjent på savnet etter gruppetimer og hvor heldig jeg er når kroppen fungerer. Jeg skal være den første til å innrømme at noen av disse ufrivillige pausene har jeg faktisk trengt. Under disse periodene har jeg som oftes fått tilbake energien, motivasjonen og kreativiteten. Hvis du kjenner på at motivasjonen og kreativiteten uteblir over lengre tid, så går det kanskje an å ta en pause et semester eller kjøre andre type timer for en stund?

Da avslutter jeg med å si takk for at du tok deg tid til å lese innlegget mitt om hvordan holde ut som instruktør kondisjon og koreografi over tid. Dette er absolutt ingen fasit, men egne erfaringer. Jeg håper det var nyttig og at du fikk reflektert litt rundt emnet. Kanskje har du noen tips selv?

//Ragnhild Hov
@ragnhildvoh

Coverbilder: 3T Trening

Del dette innlegget
inspartum-akademi-logo
inspartum engasjerer og utdanner instruktører innen gruppetrening til selv å skape nye, unike treningsopplevelser, som igjen kan inspirere til nytt engasjement og treningsglede i befolkningen.

© 2024 inspartum – inspirasjon til å skape.
Ved å bruke denne nettsiden aksepterer du vår bruk av «cookies». Vi bruker «cookies» for å tilby deg en god opplevelse og hjelpe nettsiden med å fungere bedre. Les mer om vår «cookie policy» her.
cartcrossmenuchevron-down