Musikkbruk – en jakt på stemningen!

inspartum akademi
august 12, 2020

I dag er det Cecilie Sletvold som vi er så heldige å få gode tips og råd fra igjen her på inspartum gruppetreningsblogg 🙂CS+bilde.jpg

Cecilie startet i treningsbransjen på slutten av 90-tallet. Hun har vært gründer av et eget gruppetreningskonsept og jobbet med utvikling av gruppetimer og instruktører i en årrekke. Hun er genuint opptatt av musikkbruk i treningssammenheng og jobber for tiden som gruppetreningsinstruktør hos Myrens Treningssenter.

I dette innlegget skriver Cecilie om musikkbruk, jakten på den perfekte stemningen og hun deler «gulltimen» sin med oss 🙂

Sommeren er en tid for avslapping og nye opplevelser – gjøre noe som gir oss inspirasjon til hverdagen vår. Jeg synes ofte at sommeren og ferietiden er en fin tid til å fylle på musikk i verktøykassa mi. Ikke føle noe press på at noe må være ferdig, bare kjenne på lysten til å være kreativ – skape noe. Noe som kan glede andre. Sånn har det også vært denne sommeren. Jeg har brukt mange timer på å gå gjennom det jeg har samlet opp av musikk de siste månedene – og gjenbruk av det jeg har spart på fra før.

Da kommer tiden for å sette sammen – ha en plan – og gjerne en tidsplan for når det eller de nye programmene bør være ferdige. Det kan være vanskelig å være kreativ på de tidene som passer best inn i tidsklemma. Kjenner du deg igjen?

Jeg har det siste året hatt en pulstime som jeg i 2019 brukte veldig mye tid på å sy sammen til et program som jeg er 100% fornøyd med, og som jeg vet kundene liker. Ja, det merker jeg når de kommer igjen og igjen – og reagerer om jeg gjør en liten vri/tvist på et kjent program. Nå er jeg i gang med en som skal erstatte denne «gulltimen». Hvordan går det an å toppe den? Eller kopiere den gode stemningen som jeg har følt i salen det siste året? Vel, det får jeg aldri noen garanti for, uansett hvor mye tid jeg bruker på analysering og overganger og stemning. Jeg har gjort dette hundre ganger før, men musikken lever sitt eget liv, uavhengig av min lange erfaring. Vi kan henge oss opp i det tekniske, men hva med gløden? Gladlåta? Låter mange kjenner igjen?

Foto: Myrens Treningssenter.Foto: Myrens Treningssenter.

Det er først når man fremfører den ferdige timen at man merker at noe må endres. Du har sikkert også opplevd at noe du syntes var en god idé ikke fungerte helt i salen med kunder. Kanskje det var for vanskelig, ikke passet helt, var låta feilplassert? Visse beslutninger om endringer blir ofte best etter en gjennomkjøring med kundene. Ofte har jeg bare byttet om på to låter, eller endret trinnkombinasjonen – så får jeg tilbakemelding fra kundene «Oi! Dette var superbra!» eller «Den forrige timen var mye mer slitsom». Men sjelden kan de peke på HVA som er bra og HVA som bør endres – de gir tilbakemelding som oftest på hva de føler og opplever. Altså stemningen. Det er utrolig viktig å lytte til den tilbakemeldingen, selv om den er litt vanskelig å tolke. Min erfaring er at en time nesten alltid er best når du begynner å bli lei den. Da kan du virkelig hele timen til fingerspissene, du kjenner hver tone, hver takt, hver eneste låt – alt av overganger kan du. Å komme dit er en stor jobb – noe alle dine kunder setter enorm pris på at du gjør, gang etter gang.

Jeg vet at jeg har en stor jobb foran meg fortsatt, selv om musikken er klar for bruk og jeg allerede nå har brukt mye tid på få programmet ferdig. Det er alltid knyttet en spenning til hvordan det nye blir tatt imot. Vi kan ha oppskrifter og følge den slavisk, men det vil aldri være noen garanti for at «kaka ikke detter sammen når du tar den ut av ovnen». Men sjansen for at det skjer er mindre om vi er godt forberedte og har en god gjennomtenkt plan for det vi ønsker å presentere.

Noe jeg virkelig anbefaler for å utfordre deg selv på, er å ha improvisasjonstimer. Da får du virkelig kjenne på hva som fungerer og ikke. Her må du la musikken bestemme hva du skal gjøre – selv om du har en idé om hvilket tema du ønsker å bruke. Dette er spennende og moro for både deg og kundene! Improvisasjon tvinger deg til å spille på lag med musikken og utfordre din egen lekenhet. En måte å gjøre dette på er å ha et bestemt tema og lage spillelister på Spotify uten å endre på overganger eller tempo. Da settes tempoet i det vi bestemmer oss for hvilket tema vi ønsker sangene skal ha. Og da er det vår oppgave som instruktør å geleide kundene gjennom timen med enkle trinn og kombinasjoner.

Jeg har veldig ofte på min Shasam-app og plukker opp låter både fra tv-serier, butikker, reklamer osv. Da får jeg de enkelt opp igjen i Spotify-listen min. Alle låtene jeg bruker kjøper jeg i iTunes og mixer på min Mac. Noen låter endrer jeg tempoet på (viktig å ikke forvrenge låten selvsagt) og overgangene bruker jeg mye tid på at skal gli i hverandre. Dette gjør det i etterkant enklere for meg å bytte tema mellom låtene.

Nå tenkte jeg å dele min «gulltime» med dere. Her har jeg først laget en plan med hvilken sammensetning jeg kan ha for å få en variasjon i låtvalgene. Jeg tenker ofte at de to-tre første sangene bør være fengende og sette stemningen. Etter det er det mulig å leke mer med låtvalgene. Teste ut låter som mange ofte ikke tenker kan være en typisk treningslåt som kanskje kan være fra en reklame. De siste to låtene er jeg også veldig nøye med at har den samme effekten som starten, det må virkelig fenge – være noen låter som deltakerne gleder seg til.

Her er spillelisten jeg endte opp med. En ny lansering av en ny time kommer til høsten – kanskje jeg kan si hvordan den blir tatt imot senere 🙂

Link til spillelisten: https://open.spotify.com/playlist/504ukgbckhFVVJHAxabRyp

Bildde1.png

Håper dette var til god inspirasjon for høstens timer! Lykke til med design av dine egne timer 🙂

//Cecilie Sletvold

Del dette innlegget
inspartum-akademi-logo
inspartum engasjerer og utdanner instruktører innen gruppetrening til selv å skape nye, unike treningsopplevelser, som igjen kan inspirere til nytt engasjement og treningsglede i befolkningen.

© 2024 inspartum – inspirasjon til å skape.
Ved å bruke denne nettsiden aksepterer du vår bruk av «cookies». Vi bruker «cookies» for å tilby deg en god opplevelse og hjelpe nettsiden med å fungere bedre. Les mer om vår «cookie policy» her.
cartcrossmenuchevron-down