Hvordan «overleve» som gruppeinstruktør over tid?

inspartum akademi
september 2, 2020

Hei! I dag er det jeg, Cecilie Korsan Sundet, som får dele litt tanker omkring gruppetrening og instruktøryrket med dere her på inspartum sin gruppetreningsblogg. Jeg er 49 år, gift, har tre barn og hunden Tindra. Til daglig jobb

27540921_10211557282191293_7540200167856297992_n.jpg

er jeg som gruppekoordinator ved 3T-Rosten, som er det største av de 17 3T- sentrene i Trøndelag. I min stab har jeg pr. dags dato 55 instruktører og på det meste tilbyr vi  mellom 150-155 gruppetimer i uken her på senteret. Instruktørdelen er en stor del av min jobb og jeg underviser som regel fast 5-7 timer pr. uke. For tiden underviser jeg yoga, SOMA MOVE og sykkel, men både step og aerobic inngår inn i undervisningen i løpet av året. I tillegg jobber jeg som kurs- og foredragsholder. Gruppetrening har vært og er fortsatt en stor del av mitt liv <3

I dette innlegget vil jeg dele litt tanker omkring det å jobbe som instruktør i et langt arbeidsliv og hva du bør fokusere på for å lykkes!

Punkt 1: Engasjement
Om du er nysgjerrig av natur vil du i jobben som gruppeinstruktør kunne ligge et hakk foran. Vitebegjærlige mennesker vil alltid sitte på første rad og alltid oppsøke mulighetene. Så hva er bedre enn en engasjert og nysgjerrig gruppeinstruktør!

Utfordringen for dagens unge gruppeinstruktører vil være av en helt annen karakter enn hos oss som har jobbet med dette siden 90-tallet. Vi måtte være med på det som skjedde for å henge med. Møtene på treningssenteret vi jobbet på ble lagt inn i almanakken i god tid før, happenings på senteret og ikke minst den årlige trenings Convention ble nøye planlagt og penger ble satt av, ikke bare til fly og hotell, men det var på NIKE Convention treningsklær og musikk ble kjøpt inn for hele semesteret. Den følelsen når du har vært sammen med like gærne gruppetreningsfolk fra hele Norden og ikke minst kommet deg ut for å få kunnskap, motivasjon og inspirasjon utenfor «bobla» du holder til i hverdagen, er helt unik!

Jeg har en følelse av at treningssenterbransjen ikke lengre helt forstår verdien av å sende sine ansatte på kurs/workshop/Convention, og det synes jeg er veldig synd. For meg har det vært min drivkraft for å evne å fornye meg i takt med de trender som kommer og går i vår bransje. Da det nå er yoga som er det jeg har jobbet mest med de siste årene, har « Yoga Games» i Sverige vært stedet  for meg å hente kunnskap og inspirasjon. Anbefales!

Det å være nysgjerrig og engasjert er en nødvendighet for å kunne tilegne seg kunnskap, det var og er heller ikke lengre bare å google, lese blogg eller søke opp inspirasjon på Instagram. Vi må ut i «felten».

Jeg har valgt å sette engasjement som punkt nummer én. Skal man evne å utvikle seg, så må man møte opp på det som skjer og engasjere seg! Det skjer mye inne i den lille skjermen og man kan føle at det viktigste av alt er å være engasjert der og det skal man også kunne være tenker jeg, men ikke glem å løfte blikket, slik at du kan møte fysisk opp på det som er viktig for din utvikling som gruppeinstruktør.

Punkt 2: Kunnskap
Som nyansatt i 1995 på Leangen treningssenter, så var et av de første spørsmålene; Er du sertifisert? For i utgangspunktet ansatte de kun sertifiserte gruppeinstruktører. Jeg var heldig for jeg hadde erfaring fra idrettslag og gode referanser. Og det skulle ikke ta lang tid før jeg fikk muligheten ,1996 tok jeg min sertifisering gjennom «Sports Aerobics system» med svenske Yvonne Lin.

Kunnskap skaper trygghet. Jeg ble en engasjert nysgjerrig og sertifisert aerobic-instruktør.

MEN treningssenterbransjen utvikler seg hele tiden og min aerobic-sertifisering var spesifikk rettet mot faget aerobic. Mange spennende konsepter kom på løpende bånd og jeg grep alle mulighetene som dukket opp. Listen min over kurs/sertifiseringer er lang. Har du tenkt å jobbe i bransjen lenge, så sørg for å tilegne deg kunnskap kontinuerlig via pålitelige kilder.

Jeg skriver ikke mer om det, da Eva Katrine, hennes blogg og inspartum akademiet står der klare til å gi dere den kunnskapen dere trenger.

Punkt 3: Selvledelse
Gruppetrening – det å trene sammen med en leder – deg instruktøren.

De to første punktene handlet om selvutvikling gjennom engasjement og kunnskap. I vår bransje vil de som har et brennende engasjement og evnen til å tilegne seg kunnskap også være de som vil være med på å lære nye konsepter og til enhver tid evne å utvikle og fornye seg. Høsten 2014 ble et vendepunkt for læring og personlig utvikling for meg. Jeg fikk et nytt verktøy, eller forresten en hel verktøykasse, som jeg alltid bærer med meg. Jeg meldte meg på mindfulness instruktørkurs i Oslo og kursholder var Andries Kroese som er professor og spesialist i karkirurgi. Han er en kjent forfatter og har praktisert mindfulness og oppmersomhetstrening siden 1970. Jeg kunne ha skrevet et eget blogginnlegg om denne reisen. Kort fortalt oppdaget jeg hvordan jeg kunne være til stede i mitt eget liv på en mer våken og oppmerksom måte. Gjennom min kunnskap innen oppmerksomhetstrening har jeg fått muligheten til å holde foredrag og kurs innen dette emne.

Jeg må også nevne noen ord om min yogareise gjennom Global Yoga. I en alder av 45 år tok jeg min yoga- utdannelse. Det var akkurat det jeg trengte i livet da, for å utvikle meg videre som gruppeinstruktør. Jeg hadde deltatt på yogakurs for veldig mange år tilbake, men den gangen ble det bare med kurset. Trender kommer og går i vår bransje. Min erfaring er at de instruktørene som vil lære og som selv tar initiativet for egen læring er de som leverer år etter år.

Et godt tips for nyutdannede instruktører – ikke vent med å utforske de ulike gruppetimene ditt senter tilbyr! Vær frampå. Spør om du kan få sitte i et hjørne å observere timer du har lyst å lære, ta notarer og lær!

Denne bransjen kan være hektisk så ikke vent på å bli spurt om du vil delta på kurs. Ta aktive valg sørg for at du er der det skjer. Når unge instruktører etter kort tid i yrket, sier at de ikke har tid til å lage timer, finne musikk eller lage ny koreografi, tror jeg neppe de vil «holde ut» i denne jobben over tid.

Livet går i faser og mange har instruktørjobben som «deltidsjobb». Det å være god på å lede seg selv vil være til god hjelp for å finne balanse i hverdagen.

Er du en allsidig instruktør vil du kunne ha muligheten til å variere hvilken type time du instruerer etter hvor i livet du befinner deg.

12095217_10205474502085592_2334534480584671750_o.jpg

Med bevisste og aktive valg vil du kunne ta kontroll over måten du bruker blant annet tiden din på. Ta et par minutter nå, og tenk over din egen tidsbruk i løpet av en dag eller en uke. Hva bruker du tiden din på?

Jobben som gruppeinstruktør er en fantastisk jobb! Tenk den muligheten du har til å gjøre en forskjell for de som kommer nettopp på dine timer – du har en enorm påvirkningskraft.

Du i din jobb får folk opp av sofaen og inn i aktivitet.

Min erfaring er at jo mer nærvær og tilstedeværelse jeg har i timene mine, jo lettere er det å fange øyeblikkene og da oppleve mestring. Om du føler at du går inn i salen på ren «autopilot» og kanskje kun har satt av et par minutter for forberedelser sånn stresset i farta på tur til senteret, vil du kanskje ikke få så god mestringsfølelse etterpå. Sørg for å ta kontroll over hvordan du velger å utøve ditt fag. Bli god på å lede deg selv. Vi vet at belønningssystemet i hodet liker mestring og tommel opp for det vi utøver.

Bransjen trenger din kreativitet! Medlemmene elsker at du leker deg med trinnkombinasjoner og digger at hver instruktør har sin egen «touch» på sin musikk.

Jeg har stått på lekeplassen og dyttet fart på husken med mine barn, samtidig som jeg har danset zumba-trinn og nynnet glad, og jeg vet ikke hvor mange ganger hele stua har blitt gjort om til øvingsplass. Denne jobben krever egeninnsats om og om igjen.

Mye er skrevet om kunsten å lede seg selv, finn fagstoff og lær deg metoder for å bli god på dette område.

Til slutt: Håper at vi nå frem i tid igjen kan få arrangere store trenings-events og møtes. I mellomtiden så gjør vi jobben hver for oss rundt om i landet på alle de ulike treningssentrene små og store. For gruppetrening kommer til å bestå og DU er med på å forme tilbudet, så gå fra A til B og la oss holde på bredden og ikke minst la kreativiteten blomstre <3

Da passer det godt å avslutte dette innlegget med et av mange favorittsitater:

«Evnen til å ville avler evnen til å kunne»!

//Cecilie Korsan Sundet
Gruppekoordinator, 3T-Rosten

Del dette innlegget
inspartum-akademi-logo
inspartum engasjerer og utdanner instruktører innen gruppetrening til selv å skape nye, unike treningsopplevelser, som igjen kan inspirere til nytt engasjement og treningsglede i befolkningen.

© 2024 inspartum – inspirasjon til å skape.
Ved å bruke denne nettsiden aksepterer du vår bruk av «cookies». Vi bruker «cookies» for å tilby deg en god opplevelse og hjelpe nettsiden med å fungere bedre. Les mer om vår «cookie policy» her.
cartcrossmenuchevron-down