«Through imagery you can re-create positive experiences or picture new events to prepare yourself mentally for performance» - Weinberg & Gould.
Visualisering er en av fire basisteknikker innen mental trening. Visualisering er del av mange aspekter ved livet, inkludert utvikling av språk, fremme motivasjon, motorisk innlæring av ferdigheter og for å optimalisere prestasjoner innen idrett. Visualisering betyr at man bruker ens sanser for å gjenskape eller skape en opplevelse i sinnet. Forskning har vist at når individer engasjerer seg i levende bilder, tolker hjernen disse som identiske med den faktiske stimulus-responsen, og det er det som gjør visualisering så effektivt. Individer kan altså øve på teknikker, strategier og andre mentale ferdigheter, uten å være tilstede på selve treningsarenaen, konkurransebanen osv.
Forberedelse er nøkkelen til suksess i gruppetrening, og derfor er visualisering et perfekt verktøy å bruke i forberedelsesfasen. Jo bedre forberedt du er før du skal lede en gruppetime, jo bedre vil prestasjonen bli. Visualisering er altså et svært viktig mentalt verktøy, og systematisk visualisering i forkant, bedrer altså prestasjonen og gjør deg tryggere i selve situasjonen. Dette er derfor også et veldig godt verktøy om du sliter med nervøsitet og «lampefeber» i instruktørrollen.
For å få effekt av visualiseringen, må den jobbes med systematisert over en lengre periode, og visualiseringen må være så virkelighetsnær som overhodet mulig. Når du har laget en gruppetime anbefaler vi deg å visualisere denne så mange ganger som mulig i hodet, før du skal holde den «live». Dette er utrolig effektivt og gir deg en enorm styrke. Forskning viser at hvis man har visualisert og «opplevd»situasjonen man skal inn i, mange ganger i forveien, så takler man også uforutsette hendelser og utfordringer på en mye bedre måte.
Slik kommer du i gang med visualisering:
Etter å ha laget en gruppetime, sett av 5-10 min gjerne hver dag, eller et par ganger i uken før du skal presentere timen og gå gjennom timen i hodet.
Gjør det gjerne i salen der du skal ha timen, for å gjøre det så virkelighetsnært som mulig, men det funker også helt fint hjemme.
Gå gjennom timen i detalj og inkluder alle sansene. Visualiser deg selv både fra et indre og et ytre perspektiv. Se for deg deltagerne, lyset, utstyret og salen, kjenn på stemningen i rommet, føl på din egen nervøsitet eller andre følelser som oppstår, gjenskap timen i hodet. Bruk gjerne musikken og lev deg inn i øvelser/trinn.
Jobb med å være tilstede under visualiseringen. Med en gang du observerer at du tenker på noe annet og har mistet fokus, stopp opp og bring tanken tilbake til gruppetimen. Vær tålmodig!
Jo mer du øver på dette, jo dyktigere blir du og jo mer effektiv blir visualiseringen. Med erfaring kan du øve inn og forberede hele timer ved hjelp av visualisering. Det er rått!
Lykke til!
//Eva Katrine
inspartum akademi