Mine 5 beste råd for å lykkes i instruktørrollen!

inspartum akademi
mai 19, 2021

Hei, flotte leser av inspartum-bloggen! I dag har jeg, Isabel Helen Christoffersen, gleden av å skrive et innlegg her på inspartum.no og fortelle om hvorfor jeg brenner for gruppetrening og gi deg mine beste tips for å lykkes i instruktørrollen!

Smilene – Energien – Treningsgleden: Alt dette på ett sted. Bedre blir det faktisk ikke!

Det er noe helt spesielt, noe helt magisk hver gang jeg skal ha en gruppetreningstime, om det er ute eller inne spiller ingen rolle. Det er noe med energien. Alle som er til stede. De har satt av en time av dagen sin for å trene med meg. Forventningsfulle, blide og klare for å gi gass! Det er vanskelig å beskrive følelsen en får, men jeg kjenner en enorm glede inni meg når jeg ser utover en gjeng som utfordrer egen komfortsone, svetter og SMILER samtidig. Jobben som gruppetreningsinstruktør er utrolig givende. Jeg kan ha en dårlig dag, være sliten og lei, men når jeg kommer på plass, blir jeg løftet opp av all den positive energien som er i gruppa. Det gir meg så mye glede og energi. Uansett hvordan formen min var før timen, er den alltid god når timen er ferdig. Jeg føler meg utrolig heldig og takknemlig som kan ha dette som en jobb! Det MÅ jo være verdens beste jobb?!

Min instruktørreise begynte allerede som veldig liten. Er «oppvokst» i en aerobicsal, med en mor som har vært aerobicinstruktør siden hun selv var 20 år, og som virkelig brenner for instruktørrollen. En kan jo si at jeg har fått det litt inn med «morsmelka». Til tross for dette hadde jeg ikke trodd at instruktørrollen skulle være noe for meg. Da jeg verken likte å stikke meg frem, holde foredrag og lignende på skolen. Det var skumle greier. At jeg skulle ende opp som idrettsfaglærer og gruppeinstruktør er ganske langt fra hva jeg hadde sett for meg når jeg var 18-19 år.

Når det er sagt, så har jeg alltid elsket å trene, være i aktivitet, og jeg har som regel et positivt sinn. Jeg bruker ikke mye energi eller krefter på begrensinger eller negativitet, men fokuserer på alle muligheter som ligger foran meg. Dette ligger i ryggmargen og har nok også ført til at jeg har hoppet litt ut i ting, tatt utfordringer på strak arm og tenkt at, om ikke det blir bra, så kommer jeg mest sannsynlig til å lære noe av det. Når jeg som 18 åring fikk «hurtigopplæring» av moren min i musikkanalyse, oppbygging av aerobic og etter hvert ble spurt om vikaroppdrag, så hoppet jeg ut i det. Jeg husker det som det var den dag i dag. Min aller første aerobictime. Gruet meg helt vilt og hadde nærmere makspuls før timen skulle starte. Da jeg skulle «opp på scena» og introdusere meg selv og timen, så var det som at jeg «gikk inn i» en rolle. Jeg markerte det ved et litt hardere steg frem med høyre bein og da var jeg «instruktør Isabel». En uredd, trygg instruktør, som nå stod foran en gjeng med forventningsfulle sjeler som skulle trene. Her var det bare å kjøre på! Motivere og inspirere. Jeg merket med en gang at dette elsket jeg å gjøre. Se utover i salen, på en gjeng forventningsfulle, smilende og fornøyde folk. Det ga meg en indre glede at jeg ble helt euforisk. Jeg telte ned dager til neste gang jeg skulle ha time igjen. Det var så GØY! Og slik er det den dag i dag. Nesten 15 år etter min aller første aerobictime, og etter drøssevis av gruppetimer jeg har holdt, så er det like gøy hver eneste time!

Min opplevelse av gruppetreningsrollen har vært mye av grunnen til at jeg valgte en studieretning som jeg gjorde og at jeg i dag jobber som idrettsfaglærer og instruktør. Jeg brenner for aktivitet, helse og ikke minst å spre treningsglede. Det aller beste med denne rollen er folka, stemningen, gleden og smilene. At folk tar steget ut av komfortsonen og gir bånn gass, gjør at dette er noe av det beste jeg vet! At jeg kan motivere og inspirere til masse treningsglede og høy svettefaktor er verdens beste følelse! Jeg er skikkelig takknemlig for alle høye kneløft, svettedråper og god innsats som folk legger igjen på mine timer. Det er dere som gjør instruktør-rollen til verdens beste jobb!

Mine 5 beste råd for å lykkes i instruktørrollen!

1. Vær deg selv, finn ditt eget kjennetegn og tro på dine verdier
Hvem er du som instruktør, og hva vil du oppnå med instruktørrollen? Det er spørsmål som er lurt å stille seg. Du må stå for den du er, og det du leverer på gruppetreningstimene dine. Og ikke minst må du stå godt i det! Ha tro på deg selv. I instruktørrollen møter du mange ulike mennesker, noen liker det du leverer, andre ikke. Og det er greit. Du kan ikke bli likt av alle, men så lenge du gjør en god jobb, og står innenfor det du gjør så vet du også at det er sånn det er. Alle mennesker er forskjellige. Du kan ikke henge med hodet selv om enkelte ikke kommer tilbake på timen din. Ha fokus på de som er på timen din, og som kommer tilbake gang etter gang, år etter år, for å delta på timene DINE! De kommer fordi det er DU som instruerer.

2. Kunnskap gir kvalitet og trygget!
En utdannelse og kunnskap innen treningslære, instruktørrollen med musikkanalyse og oppbygging av timer vil gi deg en solid faglig trygget som du kan bygge opp timene dine på, og sikre at det du leverer er av god kvalitet. Et viktig råd! God kunnskap om trening og instruktørrollen vil gi en god grunnmur og bygge videre på.

3. Engasjement og utstråling
Det er jo ingen tvil om at engasjementet og utstråling er viktig i instruktørrollen. Du skal motivere og inspirere andre til treningsglede. Da må du være «på». Du kan ikke møte opp til timen din og «henge med hodet». Hvis du har en dårlig dag selv, så må du «tre godt inn i rollen» når du går inn døra og møter ansiktet til de som skal delta på timen din. Alltid møt dem med et smil og gi masse positive vibber!

4. Se alle på timen din!
Øyekontakt med alle som deltar! Om du har fem eller femti på timen spiller ingen rolle. Du skal du se alle i øynene i løpet av timen. Ikke bare en gang, men flere. Øyekontakt er viktig. Alle skal bli sett. Det kan være lurt å ha et mål på det, for eksempel at hver gang du instruerer så skal du se alle deltakerne i øynene minst fem ganger.

5. Musikk!!
Sist, men ikke minst- MUSIKK! Musikk er superviktig! Du bør like de sangene du skal bruke selv. Det gjør noe med hele deg. Samtidig er det også viktig å tilpasse musikken litt gruppen du skal ha. Det trenger ikke være at alle sangene skal passe til gruppen, men at det kommer noen sanger innimellom som du også tror kommer til å vekke noen følelser hos deltakerne dine. Se gjerne inspartum akademi sin profil på Spotify for musikk-inspirasjon!

Håper det var noen nyttige råd å ta med seg på veien. Om du sitter med en instruktørspire i magen så er mitt aller beste tips at du bare hopper ut i det og gir gass! 😊

Masse lykke til!

Sprek hilsen fra
Isabel Helen Christoffersen

Del dette innlegget
inspartum-akademi-logo
inspartum engasjerer og utdanner instruktører innen gruppetrening til selv å skape nye, unike treningsopplevelser, som igjen kan inspirere til nytt engasjement og treningsglede i befolkningen.

© 2024 inspartum – inspirasjon til å skape.
Ved å bruke denne nettsiden aksepterer du vår bruk av «cookies». Vi bruker «cookies» for å tilby deg en god opplevelse og hjelpe nettsiden med å fungere bedre. Les mer om vår «cookie policy» her.
cartcrossmenuchevron-down