Sporty Business er podcasten for alle som vil lykkes i treningssenterbransjen. Målet med podcasten er å utveksle erfaringer i bransjen og lære av hverandre, slik at vi alle kan lykkes bedre og på den måten forhåpentligvis bidra til at enda flere får et livslangt og aktivt liv. I denne måneden har inspartum akademi hatt Etikk i instruktørrollen som tema i våre sosiale medier. I den anledning har vi håndplukket de episodene som kan knyttes mot Etikk slik at du som instruktør enkelt kan finne nyttige, lærerike og interessante samtaler vi har hatt med dyktige bransjefolk!
Her er våre tips:
- Hva er egentlig muskeldysformi? Gjest: Sebastian Schanche Sandgren, Førsteamanuensis i idrettsvitenskap ved Universitetet i Stavanger.
I denne episoden får du en grundig innføring i hva muskeldysformi, også kjent som «megareksi», egentlig er, hvor utbredt det er, hvem som er i faresonen for å utvikle denne lidelsen og hvordan lidelsen utvikler seg. Dette er en stadig større utfordring, blant spesielt unge, i treningsbransjen, og det er viktig at vi som aktører i bransjen kjenner til denne lidelsen og vet hvordan vi kan identifisere tilfeller, hva vi kan gjøre for å hjelpe og ikke minst, hva vi kan gjøre for å forebygge utviklingen av muskeldysmorfi. Du finner episoden her.
- «Snakk om doping» med gjest: Kristoffer Lie Loftheim, Rådgiver treningssenter, Antidoping Norge (ADNO).
Over 500 av landets treningssentre jobber for et rent treningsmiljø i samarbeid med ADNO, og de fleste i treningsbransjen er allerede kjent med Rent Senter programmet til ADNO. Bli kjent med det nye Rent senter programmet få høre om jobben ADNO gjør og hvorfor det er så viktig for bransjen og omdømmet vårt at vi fokuserer på antidopingarbeid. I tillegg snakker vi om hva doping er, hvordan vi skal våge å snakke høyt om det, hva vi i bransjen skal være årvåkne for blant unge medlemmer i dag, hvor utbredt doping faktisk er, hvordan vi går frem hvis vi er bekymret for noen, og ikke minst hvorfor det er så viktig å flytte fokuset bort fra kropp og over på helse. Du finner episoden her.
- Kvinnehelse på agendaen! Gjest: Mathilde Okkenhaug Pilskog, kvinnehelsefysioterapeut, PT, instruktør og yogalærer.
Kvinnehelse har fått stadig mer fokus de siste årene – både i samfunnet generelt, i media og i treningsbransjen – men hva er egentlig kvinnehelse og hvorfor trenger vi et eget helsebegrep for kvinner? Hva omfatter begrepet og hvordan kan vi i treningsbransjen bli enda dyktigere til å også snakke om nettopp dette temaet og legge til rette for ulike tilbud? Alt dette får du svar på i denne episoden, der du møter fysioterapeut Mathilde Okkenhaug Pilskog, som har et brennende engasjement for kvinnehelse. Du finner episoden her.
- Kroppspress blant ansatte i treningsbransjen med gjest: Therese Fostervold Mathisen, PhD, Førsteamanuensis ved avdeling for helse og velferd, Høgskolen i Østfold.
Det å være i et miljø der man hele tiden omgir seg med kilder til stort kroppsfokus og opplever forventninger om å ligne et gitt kroppsideal, kan gi store mentale helseutfordringer. Alle vi som jobber i treningsbransjen ønsker å fremstå som sunne rollemodeller og inspirere folk til å trene og finne gleden med fysisk aktivitet, men kan vårt ønske om å være gode «modeller» gå for langt? Og kan det gå utover både vår egen helse og medlemmenes ønske om å trene hos oss? Noen internasjonale studier viser nettopp at aktører i treningsbransjen kan oppleve stort kroppsfokus, ved at de opplever at de blant annet må «se ut som produktet de selger». I denne episoden får du svar på disse spørsmålene og du får innblikk i hvor utbredt kroppspress og kroppsmisnøye blant ansatte i bransjen faktisk er. Du finner episoden her.
- Aktiv for epilepsi med gjest: Kenneth Reiss, personlig trener og gründer av «Aktiv for epilepsi».
«Aktiv for epilepsi» er en frivillig organisasjon som ble startet høsten 2015, og målet er å synliggjøre at man kan være i aktivitet selv om man har en diagnose. Kenneth har selv epilepsi og gjennom fysisk aktivitet og trening har han funnet mestring, glede og ikke minst hjelp til å leve med diagnosen. Bli bedre kjent med Kenneth, hør hans sterke historie og la deg inspirere av hans pågangsmot og genuine lidenskap for å hjelpe andre. Vi snakker også om hvorfor fysisk aktivitet og trening er så viktig for mennesker med epilepsi, hvordan vi i treningsbransjen kan legge bedre til rette for disse menneskene og hva vi bør gjøre i møtet med de som har utfordringer. Vi ønsker jo tross alt det samme – bevegelse for alle! Du finner episoden her.
- Trening og kreft med gjest: Tormod Skogstad Nilsen, forsker ved Norges Idrettshøgskole.
Tormod Skogstad Nilsen er ansatt som forsker ved institutt for fysisk prestasjonsevne ved Norges Idrettshøgskole og forsker på effekt av trening under og etter behandling for kreft. Tormod er også emneansvarlig på «Trening og kreft», som tilbys som videreutdanning. I denne episoden får du innsikt i Tormod sin doktorgrad, der han forsket på effekten av styrketrening ved prostatakreft under hormonbehandling, samt eksisterende forskning på området. Vi snakker også om hvordan fysisk aktivitet og trening kan bidra under og etter behandling av kreft, og hva vi som trenere bør vite og ta hensyn til i møte med mennesker som har eller har opplevd kreft. Et svært viktig og relevant tema for oss alle. En episode som virkelig fortjener oppmerksomhet! Du finner episoden her.
- Hvordan lykkes med seniortrening? Gjest: Magnus Skjeseth Fjeller, assisterende senterleder Sprek Fritid Skien og PT-leder FSC Tønsberg.
Vi som jobber i treningsbransjen møter til daglig en rekke ulike mennesker og vår viktigste jobb er å motivere, inspirere og hjelpe alle disse menneskene til å mestre og trives med fysisk aktivitet og trening. Det er flere ulike målgrupper vi skal legge til rette for, og én målgruppe det stadig blir flere av, er de eldre. Derfor er det så viktig at både sentre, PTer og instruktører kan møte denne gruppen på en god måte og tilby tilpasset trening. I denne episoden møter du Magnus Skjeseth Fjeller, som er ekstra engasjert i akkurat denne målgruppen. Magnus gir deg innsikt i dagens forskning på området og deler sine beste tips for hvordan både treningssentre og instruktører/PTer skal lykkes med seniortrening. En fin bransjeprat om et svært viktig tema. Du finner episoden her.
- Kroppspress i treningsbransjen med Karianne Solberg, gruppeinstruktør og personlig trener.
I denne episoden får du møte personlig trener og gruppeinstruktør, Karianne Solberg fra Trondheim, som virkelig har kjent på nettopp dette. Hennes første møte med treningsbransjen gav henne en ny arena for positive mestringsopplevelser, men førte etterhvert til flere vanskelige år preget av ortoreksi. Hun fikk et svært anstrengt forhold til trening og kosthold, og følte at hun som trener måtte vise kompetanse gjennom en veltrent kropp. Hør hennes egen historie og hvordan hun kom seg ut av den tøffe tiden. Vi diskuterer også hvilket ansvar vi, som enkeltpersoner og aktører i bransjen, har i kampen mot kroppspresset og hva man kan gjøre om man er bekymret for kollegaer eller kjente. Dette er et viktig tema vi må våge å snakke mer om. Du finner episoden her.
Du finner episodene der du lytter til podcast!
Riktig god lytt!
//inspartum akademi