De beste tipsene til instruktørrollen!

inspartum akademi
mai 24, 2022

Jeg heter Vegard, er 28 år gammel og jobber som gruppetreningsintruktør på Toten Treningssenter i Gjøvik. Her instruerer jeg i løping, sykling og forskjellige typer trinntimer. Jeg er gutten som gikk fra å stå bakerst i salen, til å stå foran å instruere timer selv – og det har vært litt av en reise! En reise jeg har satt stor pris på, men også en reise som har bydd på en del utfordringer. I dette blogginnlegget skal jeg gi deg mine beste tips ut ifra erfaringene jeg har gjort meg så langt i min instruktørkarriere.

Jeg startet min reise mot instruktørrollen ved å delta på en step-time i 2012. Her ble jeg møtt av en energisk og hyggelig instruktør som skulle lede oss gjennom en økt jeg hadde null forventning til. Jeg hadde rett og slett null peiling på hva det var jeg hadde meldt meg på eller hvordan jeg havnet i salen. Læringskurven var med andre ord veldig bratt, men jeg elsket det. Mestringsfølelsen. Gleden. Tilhørigheten. Gruppetimen trykket på alle de rette «knappene» hos meg.

Opplevelsen av min første gruppetime fikk meg til å melde meg inn på et treningssenter med flere gruppetimer. Det var på dette senteret mitt instruktøreventyr startet. En av instruktørene tok tak i meg etter en gruppetime og lurte på om jeg kunne tenke meg å være med på deres opplæringsprogram for instruktører. Dette øyeblikket husker jeg så godt, og jeg kan ikke skjønne om instruktøren som tok kontakt ikke så hvordan stoltheten oste over meg. Jeg var henrykt.

Opplæringsprogrammet til treningssenteret varte over flere helger, men jeg slet og kjente på mye frustrasjon. Fram til jeg deltok på inspartum grunnkurs har jeg alltid vært en tilhenger av å tilegne meg kunnskap på min egen måte. Denne taktikken måtte legges bort for å fungere i jobben som instruktør. Etter å ha kjempet meg gjennom flere helger med opplæringsprogram kunne jeg endelig starte å ha egne timer. Jeg har lært mye etter å ha begynt å jobbe som instruktør, men vendepunktet kom når jeg tok inspartum grunnkurs. inspartum grunnkurs ga meg teoretiske «knagger» å henge erfaringen jeg hadde opparbeidet meg på. Utdanningen ga meg enda større trygghet i jobben min som instruktør, som igjen gjorde at jeg kunne lykkes enda bedre med jobben jeg elsker.

I dag har jeg jobbet flere år i bransjen og gjennomført utdannelsen min hos insparum akademi. Jeg ønsker derfor å dele noe av det viktigste jeg har lært med dere som har lyst til å gå samme vei som meg:

Ta utdannelse:
Man må lære å gå før man kan løpe! Har du opparbeidet deg et godt grunnlag og kompetanse i faget ditt vil du føle deg mer trygg og selvsikker. Instruktørrollen krever mye, det å sette sammen og stille forberedt til timen gjør at du kan ha større fokus på kommunikasjonen og kontakten med deltakerne dine. Med en ydmykhet og stolthet til faget vil du umiddelbart framstå som profesjonell og dyktig selv om du er fersk i rollen som instruktør.

Husk også: 
Din verdi – du kommer med stor sannsynlighet til å bety mye for mange på grunn av jobben du gjør. Arbeidet ditt kan påvirke mange menneskers hverdag til det positive.

Helsen din – det er viktig å huske på din egen helse og ta vare på egen kropp i jobben som gruppetreningsinstruktør. Bruk gode sko og tenk på hvordan du utfører øvelser med tanke på både styrke og kondisjon. Dette for å forebygge belastningsskader. Du har bare en kropp, så jobb med skadeforebyggende arbeid fra din karrierestart., og legg inn tilstrekkelig tid til egentrening.

Du er på jobb  ta jobben din på alvor, på lik linje som andre jobber. Dette med respekt til medlemmene som betaler for medlemskap på treningssenteret, til kollegaer, deg selv og arbeidsgiver.

Gjør grunnarbeidet – du vil spare deg selv for mye trøbbel og usikkerhet om du gjør grunnarbeidet. Analyser musikken, hør på teksten og still forberedt til gruppen du skal møte. Dette vil bidra til at du kan føle deg mer selvsikker, samt at medlemmer føler de får et produkt det er verdt å betale for.

Ha troen på deg selv – man kan ikke alltid blidgjøre en full sal med mange mennesker og mange forventninger. Hvis du har troen på deg selv og produktet du presenterer, vil du gjøre de aller fleste glade og fornøyde. Ikke heng deg opp i alt for mye i småting og folks personlige preferanser.

Unngå uvaner – når du starter i instruktørrollen kan du opparbeide deg uvaner som kan være vonde å vende. Ha fokus på god teknikk, stemmebruk, musikkbruk og timedesgin fra start.

Sist og ikke minst: SMIL og kos deg! Dette vil bidra til at du sprer treningsglede.

Du gjør, og skal fortsette å gjøre en superviktig jobb som gruppeinstruktør! 🙂

Hilsen
Vegrad Vilvang
inspartum-ambassadør
@vegardtrener

Del dette innlegget
inspartum-akademi-logo
inspartum engasjerer og utdanner instruktører innen gruppetrening til selv å skape nye, unike treningsopplevelser, som igjen kan inspirere til nytt engasjement og treningsglede i befolkningen.

© 2024 inspartum – inspirasjon til å skape.
Ved å bruke denne nettsiden aksepterer du vår bruk av «cookies». Vi bruker «cookies» for å tilby deg en god opplevelse og hjelpe nettsiden med å fungere bedre. Les mer om vår «cookie policy» her.
cartcrossmenuchevron-down